Η Κάντανος - Βίντεο και Φωτογραφικά Λευκώματα



Η ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Η Κάντανος είναι η ιστορική έδρα του δήμου Καντάνου-Σελίνου, παλιά πρωτεύουσα της επαρχίας Σελίνου. Βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου  χτισμένη μέσα σε ένα λεκανοπέδιο κατάφυτο από ελιές σε απόσταση 54 χιλιόμετρα από τα Χανιά. 
Οι κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και λιγότερο με το εμπόριο και τις υπηρεσίες.  Στην Κάντανο θα συναντήσετε τρία εστιατόρια, το Μεσόστρατο, την Πλατεία στην πλατεία του χωριού και τον Πλάτανο δίπλα στο μεγάλο πλάτανο στο κέντρο του χωριού. Επίσης τα  παραδοσιακά καφενεία  του Κατάκη, την Αρχόντισσα, του Παπαμαρκάκη , το ανακαινισμένο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Κοντεκάκη (διάσημο για το γαλακτομπούρεκο και το παγωτό από φρέσκο γάλα) και λίγα εμπορικά καταστήματα. Επίσης διαθέτει δύο μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια (airbnb).


Στην Κάντανο σώζονται πολλές Βυζαντινές εκκλησίες με τοιχογραφίες του 14ου και 15ου αιώνα όπως η Αγία Κυριακή και ο Άη Γιώργης στα Λαμπυριανιά, η Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Αντώνιος και ο Άγιος Νικόλαος  στο κέντρο της Καντάνου, η Αγία Άννα, η Παναγία και  ο Αη Γιώργης στο Ανισαράκι, οι Άγιοι Απόστολοι στον ομώνυμο οικισμό, ο Άη Μάμας στο λόφο, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Ιωάννης, ο Προφήτης Ηλίας στον Τραχινιάκο κ.α. 
Σημαντικότερη βυζαντινή εκκλησία θεωρείται η Αγία Άννα  στο Ανισαράκι. Αγιογραφημένη απο δύο μαθητές του Παγμένου αποτελεί μοναδικό δείγμα με πλούσια αγιογράφηση από τη ζωή της Θεομήτορος, διαθέτει σπάνιο πετρόχτιστο τέμπλο και στο βορεινό τοίχο φιλοξενεί μια μοναδική αγιογραφία με την Αγία Άννα να θηλάζει την Παναγία. 
Επίσης αξιοσημείωτες είναι οι εκκλησίες  του Αρχάγγελου  Μιχαήλ (Αστράτηγος) στα Καβαλαριανά που αγιογραφήθηκε από τον Ιωάννη Παγωμένο το 1327-28 και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που αγιογραφήθηκε από τον ίδιο τα έτη. 1328-29,  της Παναγίας στο Ανισαράκι με την σπάνια αγιογραφία από τη Δευτέρα Παρουσία με τη θάλασσα που ξερνά του νεκρούς, της Αγίας Παρασκευής στο Ανισαράκι της Αγίας Παρασκευής στον Τραχινιάκο και άλλες
ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Κάντανος 1968
 
 
Κάντανος

 
Φαράγγι Καντάνου

 

Φαράγγι Καντάνου

Μνημειακή Ελιά  

Παραδοσιακά ξεροτήγανα από το Σύλλογο Γυναικών Καντάνου "Η Ταβιθά"



ΚΑΝΤΑΝΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

 
 
 


 

 



Οι Γερμανικές πλάκες
Η πρώτη είναι ξύλινη και διασώζεται όπως ακριβώς φαίνεται στην φωτογραφία. 
Η δεύτερη είναι ξύλινη και αποτελεί αντίγραφο της πρωτότυπης που και αυτή ήταν ξύλινη και  δεν σώζεται. 
Η τρίτη είναι μαρμάρινη. Για πολλά χρόνια ήταν τοποθετημένη στην πυραμίδα δίπλα από την εκκλησία της Αναλήψεως που αποτελούσε και το μνημείο των πεσόντων πριν κατασκευαστεί αυτό που υπάρχει σήμερα στην πλατεία του χωριού.

 
 
 
 
Το γήπεδο της Καντάνου λίγο πριν την είσοδο του χωριού στο αριστερό μας χέρι


 

  Δεκαετία 1960 Παλιές φωτογραφίες της Καντάνου από την Ευτυχία Αντωνακάκη Καραγιανίδη που κατάγεται από την Κάντανο και ζει στην Αμερική


Άλλη μία παλιά μεταπολεμική φωτογραφία της Καντάνου


ΦΛΩΡΙΑ
Τέως κοινότητα και νυν συνοικία της Καντάνου περίπου 10 χιλιόμετρα πριν από αυτήν. Στα Φλώρια έγινε η πρώτη μάχη με τους Γερμανούς όπου οι πρόγονοι μας απέσπασαν ως λάφυρο ένα πολυβόλο το οποίο φάνηκε πολύ χρήσιμο τις επόμενες ημέρες στη μάχη που ακολούθησε στο φαράγγι της Καντάνου.
 Το μνημείο των πεσόντων στα Φλώρια
Το φαράγγι της Καντάνου (Από www.cretanbeaches.com)
 
ΣΠΙΝΑ
Τέως κοινότητα Σπίνας και νυν συνοικία της Καντάνου. Ευρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιόμετρα από την Κάντανο και 6 χιλιόμετρα από τον Άναβο. Μια γειτονιά κατάφυτη με δέντρα και πολλά νερά. Από αυτήν κατάγεται ο καπετάν Ιάκωβος Κουμής.

2020_05 Φωτογραφίες από τη Σπίνα Καντάνου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: