Τα μιτάτα της Κρήτης μπορεί να είναι είτε μεμονωμένα με μια μικρή
«αυλή» που χρειάζεται για βοηθητικές εργασίες είτε αποτελούν
σύνολο με ένα ή περισσότερα μιτάτα. Στα υπόλοιπα μιτάτα, οι
κτηνοτρόφοι για γενεές ολόκληρες φυλάσσουν τα τυριά και τα αφήνουν να
ωριμάσουν. Αυτό το μιτάτο συγκεκριμένα ονομάζεται «κλειδόσπιτο ή
τυροκέλι». Επίσης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το μιτάτο
βρίσκεται η «μάντρα» όπου φυλάγονται τα πρόβατα. Διάφοροι άλλοι
χώροι βοηθητικής χρήσης μπορεί να είναι ο «κούμος» δηλαδή μια μικρή
κρύπτη και κάποιο υπαίθριο «καθιστικό» το οποίο χρησιμοποιείται
και σαν τραπεζαρία για το φαγητό ή για τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες από την κοπιαστική εργασία. Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: