26/04/2024

ΠΡΟΑΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

 

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία για το σχολικό έτος 2023-2024  το «Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στο αειφόρο σχολείο» για το Γυμνάσιο Καντάνου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού μέσα από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν έγινε προσπάθεια να προαχθεί τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία των μαθητών. Οι δράσεις προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών μας και σκοπό είχαν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την υγεία τους αλλά και να καλλιεργήσουν δεξιότητες αυτοσεβασμού, αυτοπροστασίας και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, καλλιεργήθηκε η ενσυναίσθηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας στους μαθητές της Α’ τάξης μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι που στηρίχθηκε στην ανάγνωση του παραμυθιού «Ο Γλύκος και η Μοναχούδα», από τη φιλόλογο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, κα Άρτεμις Πλανάκη. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε  τους μαθητές  για ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έγινε απόπειρα καταπολέμησης  στερεοτύπων και προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας. Η κοινωνική λειτουργός, κα Νυσταζάκη Ιωάννα, από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημέρωσε τους μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης μέσα από βιωματικά παιχνίδια για τους κινδύνους εξάρτησης από το αλκοόλ.

Η προσπάθειά μας συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο σχολείο μας της μαίας του Κέντρου Υγείας Καντάνου, κας Κοτσιφάκη Φρόσως, η οποία  ενημέρωσε τους μαθητές της Β’ και Γ΄ τάξης για την αναπαραγωγή, τους τρόπους αντισύλληψης, καθώς και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η κοινωνιολόγος, κα Αρετή Μαρματάκη, μέσα από μία βιωματική και συναισθηματική προσέγγιση, μίλησε στους μαθητές της Β’ και Γ΄ τάξης  για τη διαμόρφωση υγιών σχέσεων ανάμεσα στα φύλα.

 Παράλληλα, οι μαθητές του σχολείου  ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για θέματα βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον παρακολουθώντας σχετικά βίντεο και ταινίες μικρού μήκους με αφορμή και την Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, ενώ ακολούθησε και ανοιχτή συζήτηση μεταξύ μαθητών και καθηγητών. Οι μαθητές της Α΄τάξης προσέγγισαν τις έννοιες του αυτοσεβασμού και της αυτοπεποίθησης με τη βοήθεια του ψυχολόγου του σχολείου μας, κ. Αλέξανδρου Κοντορινάκη και έμαθαν τρόπους να χειρίζονται την αποτυχία τους.

Το Πρόγραμμά μας ολοκληρώθηκε με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο, με την επίσκεψή μας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διευθύντρια της αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κα Παπαδάκη Ελένη, και η υπεύθυνη του εργαστηρίου ομφαλικών μοσχευμάτων, κα Μαυρουδή Ειρήνη,  υποδέχτηκαν τους μαθητές όλου του σχολείου στους χώρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και τους ενημέρωσαν για τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ). Η διδάκτωρ, κα Γοντικα Ιωάννα, τους ξενάγησε στο εργαστήριο της Τράπεζας, ενώ η διδάκτωρ, κα Μπατσαλη Αριστέα, στο Ερευνητικό Εργαστήριο Μελέτης της Αιμοποίησης. Παράλληλα, ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Ιατρικής από τις υπεύθυνες του χώρου, κα Καμπουρέλη Βάσω και κα Γαργανουράκη Αθηνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: