10/03/2024

ΔΠΕ Χανίων: Επίσκεψη σε Κακοδίκι - Πλεμενιανά - Κάντανο

 

Επιμορφωτική - Πολιτιστική  επίσκεψη υλοποίησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Χανίων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου, το Δήμο Καντάνου  Σελίνου, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καντάνου, Πλεμενιανών και Κακοδικίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κακοδικίου,  για το προσωπικό της, εκπαιδευτικούς και μέλη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε χωριά του δήμου Καντάνου - Σελίνου. Στόχος η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής,  για την αγροτική παραγωγή και τις δυνατότητες ανάπτυξης και τέλος η σύνδεση της εκπαίδευσης με την τοπική κοινωνία.
Η μεταφορά έγινε με λεωφορείο που προσφέρθηκε χορηγία από το Δήμο Καντάνου Σελίνου.  Η πρώτη στάση έγινε στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κακοδικίου όπου έγινε ενημέρωση από τον κ. Πρωτοπαπαδάκη Εμμανουήλ και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού για την ποικιλία της τσουνάτης ελιάς και τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου. Ακολούθησε συμβολικό κέρασμα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για την ιστορία του τόπου και την μελισσοκομία ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κακοδικίου κ. Πετράκης Κωνσταντίνος στην αίθουσα εκδηλώσεων πάνω από το ελαιουργείο. Έγινε παρουσίαση των μελισσοκομικών εργαλείων και κλασικής κυψέλης. Ακολούθησε κέρασμα με τοπικά προϊόντα.

Ακολούθησε επίσκεψη στα Πλεμενιανά όπου σε μια όμορφη τοποθεσία δίπλα από το ποτάμι και κάτω από το κέντρο του χωριού έγινε υποδοχή από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Κωστάκη Παντελή. Έγινε ενημέρωση για την ιστορία του χωριού από τον κ. Κουκουβιτάκη Βασίλη, την παραγωγή και τυποποίηση βρώσιμων ελιών (αλατσολιά και νερατζολιά) από τον κ. Πετράκη Στέλιο και τέλος για την καλλιέργεια Avogado  από τον κ. Κουκουτσάκη. Ακολούθησε κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα



 Στη συνέχεια η ομάδα μετέβη στο μνημείο Αγρότη και Αγρότισσας στην είσοδο της Καντάνου. Αφού έγινε ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών κ. Παναγιώτη Αντωνακάκη για την ιστορία του τόπου, από τα αρχαία χρόνια έως το Ολοκαύτωμα της Καντάνου κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μέσω μιας περιπατητικής διαδρομής περίπου 4 χιλιομέτρων επισκέφτηκε στη συνέχεια  τη μνημειακή ελιά Ανισαρακίου, την Αγία Άννα και τον Μιχαήλ Αρχάγγελο, αγιογραφημένες εκκλησίες του 14ου αιώνα (Βενετοκρατία). 

Ακολούθησε γεύμα στο παλιό Δημαρχείο Καντάνου από το Δήμο Καντάνου Σελίνου και το σύλλογο Γυναικών Καντάνου με παραδοσιακό βραστό κρέας, πιλάφι και καλιτσούνια. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε στο τέλος και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο της Καντάνου που κατασκευάζεται από τον κ. Κοντεκάκη Ιωάννη. Επίσης τους δόθηκαν αναμνηστικά από την καθηγήτρια καλλιτεχνικών του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου.

Ακολούθησε  ξενάγηση στις μουσειακές αίθουσες της Καντάνου από το ιδρυτικό μέλος του Πολιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών κ. Φιωτάκη Ιωάννη. Πέρα από τα διάφορα αντικείμενα της εποχής της Τουρκοκρατίας, του Β' Παγκοσμίου πολέμου και το λαογραφικό υλικό οι επισκέπτες παρατήρησαν και τα μοναδικά γραπτά μνημεία που άφησαν οι ναζί για καταστροφή ενός τόπου, τις δύο ξύλινες και την μαρμάρινη πλάκα που αναφέρονται στην καταστροφή της Καντάνου.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα στο Ζαχαροπλαστείο του κ. Κοντεκάκη Ιωάννη προέδρου του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Τερεζάκη Χρύσας, το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου κ. Αρχοντάκη Χρήστο το Δήμο Καντάνου Σελίνου, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καντάνου, Πλεμενιανών και Κακοδικίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κακοδικίου  και όλους όσους με τον τρόπο τους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής την εκδήλωσης που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, την τοπική ιστορία και την πρωτογενή παραγωγή προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους στους μαθητές και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη μελλοντική ανάπτυξη ενός τόπου που με το παραγωγικό μοντέλο των τελευταίων ετών συνεχώς συρρικνώνεται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: