16/02/2024

Επιπτώσεις στην κτηνοτροφία από την κλιματική αλλαγή


Επιπτώσεις και στην κτηνοτροφία της Κρήτης επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Λόγω της απότομης αλλαγής θερμοκρασιών στα βουνά, πεθαίνουν πρόβατα στον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, χωρίς να προβλέπεται αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

Αυτό τονίστηκε στην γενική συνέλευση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Εργατικό Κέντρο.Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γιάννης Βερυκάκης, κατά τη συνέλευση συζητήθηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, όπως η «αναδιάρθρωση της νέας ΚΑΠ, η αλλαγή του ΕΛΓΑ που ήταν το βάσανο του Κρητικού κτηνοτρόφου και του πρωτογενή τομέα». Ο κ. Βερυκάκης εξήγησε ότι σκοπός της συνέλευσης ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων ώστε να κατ α λ ή ξ ο υ ν σε προτάσεις που θα καταθέσουν στον υ π ο υ ρ γ ό Α γ ρ ο τ ι κ ή ς Ανάπτυξης.
«Θα καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις σύσσωμοι όλοι οι Κρητικοί πρόεδροι κτηνοτροφικών συλλόγων», τόνισε. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων τόνισε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της ΚΑΠ του πρωτογενή τομέα αλλά και του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς «οοτέ δεν πήραμε σοβαρές αποζημιώσεις που δίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα», είπε. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή:
«Εχουμε τεράστια προβλήματα φέτος με τα νεογέννητα (πρόβατα) λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κάθε εβδομάδα πεθαίνουν ένα – δύο. Τα νεογέννητα δεν υπήρχαν ποτέ στο καταστατικό του ΕΛΓΑ», είπε και συμπλήρωσει: «Και στα Χανιά και στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει κτηνοτρόφος που να μην έχει “πετάξει” από 30. Εχουμε και κτηνοτρόφοι που έχει “πετάξει” 200», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: