ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΕΛΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΔΑΝΟΥ;
Η απόφαση αυτή δεν υπαγορεύεται από οικονομικούς λόγους (καθώς θα υπάρξει σημαντική απώλεια κερδών) αλλά, φοβούμαστε, από την άγνοια, αν όχι την αδιαφορία, των κρατικών αξιωματούχων για το μέλλον της ιστορίας μας και την αξία των αγώνων του ελληνικού λαού, σ’ εκείνες τις κρίσιμες στιγμές που τον τόπο μας τον πελεκούσαν και τον έκαιγαν σαν το πεύκο, κάνοντάς τον να μοιάζει με πυρωμένο πλοίο που ήταν έτοιμο να βουλιάξει, όπως με πολύ πόνο και μεγάλη αγωνία περιγράφει τη μοίρα του ο Γιώργος Σεφέρης στο έξοχο ποίημα «Τελευταίος Σταθμός».
Η Κάντανος δεν έσβησε από τον χάρτη, όπως αποφάσισαν οι ναζί τον Ιούνιο του 1941, όταν ισοπέδωσαν το χωριό επιδιώκοντας να μην ξαναχτιστεί ποτέ. Οι κάτοικοι της Καντάνου, που ήταν στην πρώτη γραμμή του παλλαϊκού ξεσηκωμού της Μάχης της Κρήτης ενάντια στους αλεξιπτωτιστές και ορεινούς καταδρομείς της Βέρμαχτ, δεν σταμάτησαν να αντιστέκονται στο ναζισμό καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής βαδίζοντας στους δρόμους του αγώνα που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους. Με κόπους και θυσίες ξανάχτισαν το χωριό τους. Μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους. Ανέστησαν τον τόπο τους! Και πορεύτηκαν μέσα στην ελεύθερη πλέον πατρίδα, με αγώνες για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο, τιμώντας την ιστορία τους και κρατώντας τη φλόγα της μνήμης πάντα αναμμένη.
Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Η εμμονή των δήθεν "τεχνοκρατών" στην άνευ όρων μείωση των δαπανών - έστω κι αν αυτό σημαίνει απώλεια μεγαλύτερων εσόδων ενός ιστορικού δημόσιου οργανισμού και υποχώρηση της θέσης του στην αγορά - και η περιφρόνηση των πραγματικών αναγκών της ελληνικής υπαίθρου σπέρνουν την απογοήτευση στους Έλληνες πολίτες.
Οι μαρτυρικοί τόποι απαιτούν τον σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας και την αμέριστη φροντίδα των υπηρεσιών της. Όταν η Πολιτεία κλείνει σχολεία και καταργεί δημόσιες υπηρεσίες στα μαρτυρικά χωριά, τότε στρέφεται με τις πράξεις της κατά της ιστορικής μνήμης και προσβάλλει τις μεγάλες θυσίες του λαού μας για την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας. Προσβάλλει την Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης και την αποφασιστική συμβολή της Ελλάδας στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ιδρύθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1828 από τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1909 εγκαινιάστηκε η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία. Επί δεκαετίες ο αγροτικός διανομέας αποτελούσε το μοναδικό μέσο επικοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου με τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα τους, τα ΕΛΤΑ διαδραματίζουν για 195 χρόνια σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό και στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, με 625 καταστήματα, 519 ταχυδρομικά πρακτορεία και 3200 εργαζόμενους.
Προσυπογράφουμε το ψήφισμα των κατοίκων του Δήμου Καντάνου - Σελίνου, που επί μέρες έχουν κινητοποιηθεί, και «ζητούμε την άμεση ακύρωση της απαράδεκτης και ανεπίτρεπτης απόφασης του κλεισίματος του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στη Κάντανο που αμαυρώνει την ιστορία των ΕΛΤΑ και της μαρτυρικής Καντάνου και υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων στο Σέλινο. Αντιθέτως ζητούμε την άμεση ενίσχυση των ΕΛΤΑ στην Κάντανο με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση όλου του δήμου Καντάνου – Σελίνου. Κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει μόνο από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Παλαιόχωρα (λόγω της ορεινής και δυσπρόσιτης περιοχής) αλλά και της υπό στελέχωσης και αυτού».
Επιπλέον, ζητούμε το σύνολο του προσωπικού που προσλαμβάνεται και εργάζεται στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, να έχει απ’ ευθείας σύμβαση εργασίας με τα ΕΛΤΑ, με τον πραγματικό δηλαδή εργοδότη, τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας του οποίου καλύπτει με προσφορά στην ζωή του τόπου μας και όχι μέσω του απαράδεκτου υπερεκμεταλλευτικού καθεστώτος των εργολαβικών εταιρειών.
Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε μια πολιτική απόφαση, που δεν υποστηρίζεται από τα οικονομικά δεδομένα, αδιαφορεί για τις κοινωνικές ανάγκες και υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων του Σελίνου. Καλείται, δηλαδή, η κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο: να επιδείξει τον οφειλόμενο σεβασμό σε έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους Αντίστασης και μαρτυρίου της χώρας μας στηρίζοντας εμπράκτως την επιβίωση, την πρόοδο και την προοπτική του.
Αυτονοήτως είμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγωνιζόμενο λαό της Καντάνου. Και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ο ιστορικός του μέλλοντος να αναφωνήσει «Εδώ υπήρχαν τα ΕΛΤΑ της Κανδάνου»!..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: