04/09/2023

Ο αρχηγός Σελίνου ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΥΜΗΣ και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος


 3/9/1843, ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο αρχηγός Σελίνου ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΥΜΗΣ, από την Σπίνα, υπόγραψε μεταξύ των άλλων κινηματιών, που απαιτούσαν από τον βασιλιά Όθωνα, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΥΜΗΣ (1790-1860)
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Ο Ιάκωβος Κουμής γεννήθηκε στην Σπίνα Σελίνου το 1790. Έμαθε τα απαραίτητα γράμματα της εποχής, από τον πατέρα του, τον Μάρκο Κουμή (Κουμοδάσκαλο). Η καταγωγή της οικογένειάς του, ανάγεται στους Καντανολαίους του Κουστογέρακου. Μετά την επανάσταση του Καντανόλη (1526-28) και την καταστροφή του Κουστογέρακου, η οικογένεια διώχτηκε και αφού πέρασε από το Προδρόμι, κατέληξε στην Σπίνα. Ήταν εύστροφος, ταχύς στις κινήσεις του, άριστος χρήστης του σπαθιού και του όπλου, πανέμορφος και τολμηρός. Έγινε συναρχηγός Σελύνου, μαζί με τον συμπολεμιστή του, από τον Βληθιά, Τσισκάκη Φραγκιά (Τσισκοφραγκιά). Συναγωνιστής του και ξακουστός, για την υπερφυσική δύναμη, που διέθετε, ήταν ο γαμπρός και χωριανός του Παναγιώτης Κατσίγαρης.
Οι τούρκοι σε αντίποινα, για την δράση του, σκότωσαν την πεθερά του, την γυναίκα του μαζί με το παιδί του, που κρατούσε στην αγκαλιά της. Μετά τις θυσίες αυτές, κυριεύθηκε από μια πολύχρονη και ασταμάτητη εκδικητική μανία, κατά των τούρκων, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της ζωής του.
Τόσο ο πατέρας του ο Κουμοδάσκαλος, όσο και ο ίδιος, μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία. Συμμετείχε ενεργά στην πολιορκία και απελευθέρωση του κάστρου της Καντάνου (4 η 6 Ιουνίου 1823), από τον Εμ. Τομπάζη. Με δικό του και πανέξυπνο σχέδιο καταλήφθηκε αναίμακτα το καστρονήσι της Γραμπούσας (2 Αυγ.1825), στην Διοικητική Επιτροπή της οποίας, διετέλεσε και μέλος. Εξορμούσε από την Γραμπούσα και από επαναστατικό λημέρι του Φαραγγιού της Αγ. Ειρήνης και με αιφνιδιαστική τακτική, κατατρόπωνε τους ασύδοτους τούρκους του Σελύνου. Αυτός και οι συναγωνιστές του, ονομάστηκαν τότε « Καλησπέρηδες» η « Γραμπουσιανοί». Συναγωνιστές του ήταν ο Ντιγριντής, ο Πενταρόγιαννης, ο Μαρκέτος, ο Δευκ. Ψαρομίληγγος και άλλοι πολλοί. Μεταξύ των καταδικασθέντων μελών της Δ/κής Επιτροπής της Γραμπούσας, για πειρατεία από τους πρόσφυγες του νησιού, ήταν και ο Ι.Κ. απέφυγε όμως την φυλάκιση με τα άλλα μέλη στην Μάλτα, ντυμένος ως γριά, από τους απεσταλμένους, της Ελλ. Κυβέρνησης. Πολέμησε και μαζί με άλλους Σελυνιώτες, στις μάχες κατά του Κιουταχή στην Αθήνα, κατά του Ιμπραΐμ στον Ναυαρίνο, στα Σάλωνα (Άμφισα), και συμμετείχε ενεργά, στην πολιορκία της Μονεμβασίας (23 Σεπτ.1821). Διετέλεσε Πρόεδρος της μόλις απελευθερωθείσας κοινότητας Κρόϊ (σημερινών Μύλων) στην παραθαλάσσια περιοχή Αργολίδας. Παντρεύτηκε την εξ επιφανούς οικογένειας, Μονεμβασιώτισα Καπιτσίνη, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Ασπασία. Η Ασπασία απέκτησε 16 παιδιά, ένα από τα οποία πολέμησε στην επανάσταση του 1897, στην Κάντανο, ως μέλος της Φοιτητικής Φάλαγγας, για να σκοτωθεί στην συνέχεια, στον Μακεδονικό αγώνα . Στον Ιάκ. Κουμή, απονεμήθηκε, για τις υπηρεσίες του, ο τίτλος, του Ταγματάρχη της Φάλαγγας και ήταν υπασπιστής και συμπολεμιστής του κατόπιν Φρούραρχου της Βουλής των Ελλήνων, Δημ. Καλλέργη. Συμμετείχε ενεργά στην Συνταγματική επανάσταση του 1843κατά του Όθωνα και μάλιστα υπόγραψε μεταξύ των άλλων, το Σύνταγμα του 1843. Τον σκότωσε ύπουλα, ένας Μανιάτης ονόματι Περδικούρης, στους Μολάους, το 1860, ενώ κυνηγούσαν μαζί. ΠΗΓΗ: Ανάρτηση Ευτυχίου Κορκιδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: