28/05/2023

Οι μάχες στην περιοχή της Καντάνου (Αγριμοκεφάλα, Φλώρια, Φαράγγι Καντάνου) και η καταστροφή της Καντάνου - Ιστορικά τεκμήρια

 Παρά την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών (είχαν κατασχεθεί επί Μεταξά) και την έλλειψη πολλών μάχιμων ανδρών εκτός  Κρήτης (αλβανικό μέτωπο) όπως αναφέρει και το ριζίτικο τραγούδι:

«Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη

ξαρμάτωτη την εύρηκες και λείπαν τα παιδιά της

στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία

Μα πάλη επολεμήσανε»

Οι Κρητικοί πρόβαλαν σθεναρή αντισταση στις Γερμανικές Δυνάμεις συνεπικουρούμενοι από τον τακτικό στρατό των συμμάχων Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών κλπ.

Ανάμεσα στις ένδοξες μάχες αντίστασης συμπεριλαμβάνονται και οι μάχες στην περιοχή της Καντάνου (Αγριμοκεφάλα, Φλώρια και Φαράγγι Καντάνου) που επέφεραν καθυστέρηση και σοβαρές απώλειες στις Γερμανικές δυνάμεις την περίοδο 21-24 Μαΐου 1941. Ως συνέχεια αυτών των μαχών ακολούθησε η ολοκληρωτική καταστροφή της Καντάνου την 3-6-1941, καταστροφή που καταγράφηκε από τους ίδιους τους Γερμανούς στις τρεις πλάκες (2 ξύλινες και 1 μαρμάρινη) που άφησαν στην Κάντανο. Καταγραφή μοναδική για τα Ναζιστικά δεδομένα αφού πουθενά αλλού δεν άφησαν παρόμοια τεκμήρια.

Επ ευκαιρία της 82ης επετείου της Μάχης της Κρήτης και σε λίγες ημέρες της καταστροφής της Καντάνου αποδίδουμε ευλαβικά τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό της πατρίδας και της ελευθερίας,  «Πατρός τις και μητρός τις και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερων και αγιότερον εστί η πατρίς», και δημοσιεύουμε χρήσιμο ιστορικό υλικό για να γίνει κτήμα όλων των Καντανιωτών και κατ’ επέκταση των όλων των Ελλήνων και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές αν ποτέ βρεθούν σε παρόμοια θέση και κληθούν να πράξουν το χρέος τους. Ευχαριστούμε την κ. Ιωάννα Δημητριάδου και Κωστή Πετράκη για την ανάρτηση σε σκαναρισμένη μορφή εικόνων του παρακάτω υλικού:

ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ: Οι μάχες σε Αγριμοκεφάλα-Φλώρια-Φαράγγι Καντάνου και η καταστροφή της Καντάνου

ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΥ: Αλληλοσυγκρουόμενα δημοσιεύματα για τη μάχη του Φαραγκιού της Καντάνου  

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Περιγραφή των γεγονότων

ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ: Περιγραφή των γεγονότων 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστούμε τον Κ. Πετράκη και όσους συνέβαλαν για την συλλογή του υλικού καθώς επίσης και τους δημιουργούς. Τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού αυτού ανήκουν στους δημιουργούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΑΙΣΙΟ: